Geschiedenis

Op 1 september 2009 zag onze school het levenslicht. We gingen van start met 24 leerlingen. Twee jaar later, in 2011, telde de school al 54 kinderen, en was het eerste pand gelegen in de Rijselstraat 74 te klein geworden. We verhuisden dus, een eindje verderop, naar de Rijselstraat 45. Daar beschikten we over meer en grotere lokalen, en meer ruimte voor een speelplaats en tuin. Bij deze verhuis werd de school ook omgedoopt tot ‘Koningsdale’.

Nog eens zes jaar later, in 2017, nam Koningsdale haar intrek in het voormalige gebouw van de groendienst, met op dat ogenblik een 100-tal leerlingen. Minister Crevits en burgemeester Durnez openden die eerste september plechtig het schoolgebouw.

Intussen is het nog steeds onze vaste stek en telt de school 148 leerlingen.

Een naam met een geschiedenis

De keuze voor de naam heeft een historische basis, ze wortelt meer bepaald in de geschiedenis van het onderwijslandschap in Ieper.

We beginnen in Moorslede in het jaar 1578, waar de zusters van Ten Bunderen vluchten als gevolg van de Beeldenstorm. In 1587 keren zij terug naar België en ze vestigen zich in Ieper . In 1607 richten zij aan het Guido Gezelleplein een schooltje op.  De directeur van de communauteit is een zekere priester Jacobus De Coninck.

Al snel moeten ze de zoektocht naar een groter onderkomen inzetten. Dat wordt gevonden in de Rijselsestraat (toen nog de Meessenstraete). Directeur De Coninck koopt er twee huizen en schenkt ze aan de congregatie.  De twee panden worden Coninckxdaele genoemd. Daar wordt de opgestarte meisjesschool verder gezet.  In 1783 moeten de zusters van Ten Bunderen echter de congregatie en de school opheffen.

De huizen van Coninckxdaele worden overgedragen aan de Maria-schoole, de latere Lamotteschool. Ook de Lamotteschool blijft niet in Coninckxdaele, zij verhuizen in 1873 naar een pand verderop in de Rijselsestraat, waar nu nog steeds het Immaculata-Instituut gevestigd is.

Wanneer u in het voormalige gebouw van Koningsdale voor het raam ging staan, zag u aan de overkant van de straat de twee rode bakstenen huizen,  die nog steeds de naam Coninckxdaele dragen.